Sunday, 3 November 2013

Capresina

The Capresina or Torta Caprese is a typical neapolitan cake, from the island of Capri. The main ingredients are chocolate and almonds; the absence of flour makes it quite short but crunchy on the outside and juicy on the inside.

La Capresina o Torta Caprese è un tipico dolce napoletano, più precisamente dell´isola di Capri. Gli ingredienti principali sono il cioccolato e le mandorle; l´assenza di farina lo rende piuttosto basso, ma croccante fuori e morbido dentro.


Ingredients:
300 gr. ground almonds
200 gr. sugar
250 gr. butter
250 gr. dark chocolate
5 eggs
icing sugar
Procedure:
Melt the chocolate in a bain-marie until smooth and with no lumps. In a mixer beat the butter with the yolks. and half the sugar; add the chocolate and the almonds. Whisk the egg whites until stiff whilst adding the rest of the sugar. Add the whites to the rest of the mixture and stir gently. Put the batter in a cake mould lined with baking paper and bake at 180°C for about an hour. Let it cool and cover with icing sugar.

Ingredienti:
300 gr. di mandorle tritate
200 gr. di zucchero
250 gr. di burro
250 gr. di cioccolato fondente
5 uova
zucchero a velo
Preparazione:
Sciogliere a bagnomaria il cioccolato finché liscio e senza grumi. Con un mixer, sbattere insieme il burro, i tuorli e metà dello zucchero; aggiungere il cioccolato e le mandorle. Montare gli albumi a neve aggiungendo il resto dello zucchero. Unire la neve al resto del composto e mescolare con delicatezza. Versare l´impasto in una tortiera foderata di carta forno e infornate a 180°C per circa un´ora. Lasciar raffreddare e cospargere di zucchero a velo.


Do you like my cake mould? It´s the one from Konstantin Slawinski. So cool!
Vi piace la mia tortiera? È quella di Konstantin Slawinski. Fantastica!


Enjoy
Godetevela
Martina

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